Cu toții cunoaștem, într-o măsură mai mare sau mai mică, situația instituțiilor publice de învățământ, sanitare sau sociale din orașe mici, sate, comune. Spitale în ruină, unde pereții decopertați zugrăvesc realitatea de zi cu zi a pacienților și a personalului, grădinițe mici, unde nu există grupuri sanitare interioare, iar prichindeii sunt nevoiți să străbată curtea, fie iarnă fie vară, pentru a folosi toaletele, școli sătești în care nici pereții nu mai știu când au fost ultima oară tencuiți – toate sunt situații din România curentă, repetate prin toate județele.
Și pentru că noi credem în ajutorul reciproc și uman, am decis acum mai bine de doi ani să ne implicăm direct și punctual acolo unde este nevoie: adică, să construim sau să renovăm grupurile sanitare, să tencuim sau să placăm pereții spațiilor de așteptare din spitale. Astfel, ajutorul pe care il aducem este palpabil, real, neintermediat financiar și foarte relevant pentru cei din comunitatea locală.
În 2013, am renovat 28 de grădinițe, școli și spitale de copii din toată țara, cu ajutorul a 239.000 lei şi a unui număr de 150 de voluntari din echipa Patru Mâini, magazinele Dedeman şi comunităţile beneficiare, dar şi a tuturor celor care au achiziţionat produsele aflate în programul “De ajutor pentru comunitate”. În 2014, numărul a rămas constant. În 2015 ne propunem să crească.
Cum facem acest lucru?
În fiecare an, 1 leu din vânzarea oricăruia dintre produsele noastre incluse în program intră într-un Fond pentru Comunitate destinat renovării unor instituții de învățământ, centre de plasament, grădinițe și spitale (în special maternități și secții dedicate copiilor).
Din banii strânși acolo, cumpărăm materiale de construcții pe care le folosim la renovare, iar la munca fizică ne ajută voluntarii #deajutor.
Facem renovările în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. De exemplu, din banii obținuți din vânzarea produselor noastre în Brașov, o parte se întorc tot în Brașov, acolo unde este nevoie. Vânzând ajutăm.
Până acum, am intervenit la clădiri sugerate de prietenii, partenerii, furnizorii și apropiații noștri. Însă, pe măsură ce s-a dezvoltat comunitatea fanilor de pe Facebook, ne-am dat seama că mult mai mulți oameni de bine își doresc să se alăture inițiativei. Așa că am venit în întâmpinarea lor cu o unealtă online prin care să adunăm și să centralizăm propunerile de renovări.
Așa că vă invităm și pe voi să explorați unealta noastră #deajutor, pe care o gasiți pe pagina noastră de Facebook.
Apreciem orice formă de ajutor și de susținere a inițiativei, pentru că ne dorim să putem ajuta, începând cu acest an, din ce în ce mai mult și din ce în ce mai bine.
Fie că dai mai departe aplicația cunoscuților tăi, fie că ne trimiți propuneri de renovări, că poți organiza o mică echipă de voluntari sau că știi un fotograf destoinic care să ne fotografieze în timpul renovărilor, orice ajutor este foarte valoros.